e jegyzetek

Biztosítási feltételek fogalma


A biztosítási szerződések a legtöbb esetben kétoldalú megállapodások melyeknek, mint minden szerződésnek meg kell lennie a feltételének, melyeknek mind a két fél köteles eleget tenni, és melyek az esetleges jogi nézeteltérések alatt irányadóak lehetnek. Éppen ezért lényeges, hogy mindenki megismerje a biztosítási feltételek fogalma körüli részeket. Ha egy mondatban szeretnénk megfogalmazni, akkor azt, lehetne mondani, hogy a biztosítási feltétel a biztosítási szerződés tartalmi része, mely tartalmaz mindent az általános rendelkezésektől a különös szabályokon keresztül, a kikötéseken, kizárásokon át. Ezt azonban érdemes egy kicsit részletesebben is megismerni, mert pontosan ez a rész melyet alaposan meg kell vizsgálni a szerződés aláírása előtt.


A biztosítások általános feltételei a legtöbb esetben tartalmazzák a biztosítás alanyait, a biztosítási eseményt, a szerződésben szereplő szakmai kifejezések, fogalmak meghatározását, a biztosítás létrejöttét, és hatályát, a díjfizetés módját, gyakoriságát, a biztosító szolgáltatását, a kötelezettségeket, a jogokat, a kizárásokat, valamint a biztosító mentesülésének eshetőségeit.

Ezen felül módozattól függően vannak a biztosítási szerződéseknek különös feltételei és egyéb rendelkezései, melyek már többnyire termék specifikus rendelkezések sora. Talán nem túlzás azt állítani, hogy a biztosítás feltételeinek megismerése az, ami rengeteget jelenthet egy-egy szerződés megkötésekor. Ezekből a pontokból derül ki minden, ami a szerződés időtartama alatt mind a két félt kötelezi bizonyos dolgokra, teendőkre. Lényeges, hogy a feltételek megismerését, és a szerződés aláírását követően minden tekintetben ennek megfelelően járjon el, mert akkor biztosan nem fogja Önt kellemetlen meglepetés érni.